Teräskuidut

Teräskuitujen käytön yleistyessä kuidut olivat pääasiassa noin 50 mm:n mittaisia ja millin paksuisia ja koukkupäisiä. Tuo ns. peruskuitu on vieläkin paljon käytetty.

Kuituja on kehitetty kuitenkin tehokkaammiksi, jolloin kuitujen pituutta on kasvatettu (60 mm) ja kuitua ohennettu. Ohuemmat ja hoikkuusluvultaan (pituus/paksuus) suuremmat kuidut olivat kuitenkin huonoja sekoittumaan ja muodostivat herkästi kuitupalloja ja paakkuuntuivat. Annostelun helpottamiseksi kuidut liimataan ns. kammoiksi, jolloin kuitujen annostelu kuitupadasta nopeutuu ja sekoittuminen paranee. Kuidut irtoavat toisistaan myllyssä. Käytettyjä liimojakin on kehitetty eikä niiden ole havaittu muuttavan massan ominaisuuksia. Kuituja tehdään nykyään myös erilaisista raaka-aineista, käytetyn langan lujuutta voidaan kasvattaa (1000 –> 1200 –> 1500 –> 2000) N/mm2 tai jopa suuremmaksi erilaisia käyttötarkoituksia varten.

Urakoitsijan tehdessä omia kuituhankintoja hän myös ottaa vastuuta sekä kuitujen riittävyydestä (liikaa / liian vähän), säilytyksestä asemalla, sekoittumisesta sekä pakkausten hävittämisestä.

Kuitumäärä kohteessa?Paljonkohan kuitua on tässä kohteessa mennyt lattiarakenteeseen asti?

Suosittelenkin, että rakentajat ja urakoitsijat varmistavat betoniasemalta millaisia kuituja asema pystyy hyvin ja laadukkaasti käsittelemään tai jättävät kuituvalinnan ja laatuvastuun betoniasemalle

Valikoimaamme kuuluvat useat erilaiset irto- ja liimakampakuidut kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin: maavaraiset ja kantavat laatat, elementit, tunneleiden lujitus yms.